Μάθε γιατί το κατοικίδιό σου χρειάζεται το δικό του σπίτι!

Back to Blog

Μάθε γιατί το κατοικίδιό σου χρειάζεται το δικό του σπίτι!

Αν είσαι ήδη ιδιοκτήτης κάποιου κατοικίδιου, ξέρεις πόση αγάπη και πόσα θετικά συναισθήματα μπορούν να μας μεταδώσουν τα ζώα.

Είναι τόσο ανταποδοτική η σχέση μαζί τους, που δεν είναι υπερβολή να πούμε πως οι σύνδεσμοι που αναπτύσσονται μεταξύ ενός ανθρώπου και ενός ζώου είναι σχεδόν ψυχοθεραπευτικοί. Η ανιδιοτελής αγάπη, η αφοσίωση και η στοργή που τους δείχνουμε, εξάλλου, επιστρέφει σε εμάς στο πολλαπλάσιο.

Σε κοινωνικό επίπεδο, η φροντίδα ενός κατοικιδίου αυξάνει το αίσθημα της προσφοράς προς κάποιον άλλον και μας κάνει ταυτόχρονα πιο οργανωτικούς και υπεύθυνους, προσόντα απαραίτητα τόσο για την αυτοανάπτυξή μας όσο και για την περαιτέρω κοινωνικοποίηση αλλά και το ενεργό ενδιαφέρον για τους γύρω μας. Οι βαθιοί συναισθηματικοί δεσμοί πηγαίνουν πολύ πιο πέρα από τη σχέση επιβίωσης, ενώ σε γενικότερο πλαίσιο αναπτύσσουν την ενσυναίσθησή μας απέναντι στα ζητήματα που αντιμετωπίζει η φύση της οποίας τα ζώα αποτελούν αναπόσπαστο κρίκο.

Παρ’όλα τα αδιαμφισβήτητα οφέλη της συνύπαρξης με ένα κατοικίδιο, υπάρχουν βέβαια και μερικές πραγματικές προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουμε και δεν έχουν να κάνουν με άλλο παρά με την οργάνωση της καθημερινότητάς μας μέσα στο σπίτι. Είναι υπέροχο να φροντίζει κανείς ένα κατοικίδιο, αλλά η ευθύνη για να περνούν και οι δυο εξίσου καλά είναι κάτι που πρέπει να αναγνωρίζει κάθε ιδιοκτήτης. Κοντά στη χαρά, λοιπόν, έρχονται και οι παρεπόμενες υποχρεώσεις της συνετής και υπεύθυνης φροντίδας του. Και μια από τις σημαντικότερες αυτές υποχρεώσεις είναι να διαθέτουμε στο κατοικίδιό μας τον δικό του χώρο.

Το να εξασφαλίσουμε στο ζωάκι μας ένα δικό του σπίτι μέσα στο σπίτι δεν αποτελεί πολυτέλεια. Αποτελεί ανάγκη που για τους εξής λόγους.

1) Για την δική του άνεση, αλλά και τη δική μας

Είναι σημαντικό το κατοικίδιό μας να γνωρίζει το χώρο που μπορεί να κινηθεί καθώς και τα τυχόν επιτρεπόμενα όριά του. Για να μπορεί να απολαμβάνει την άνεση του χώρου του είναι σημαντικό να βρίσκεται σε σημείο και μέρος που προορίζεται ειδικά για εκείνο. Αν είναι δυνατό, αυτό επιτυγχάνεται καλύτερα με την αγορά του ολόδικού του σπιτιού αλλά και τη σχετική περίφραξη, η οποία θα δώσει άνεση κινήσεων, προστασία αλλά και ασφάλεια της οικογένειας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε και εμείς να κινούμαστε άνετα αλλά και να έχουμε καλύτερη εποπτεία των αναγκών του

2) Η υγιεινή πάνω από όλα

Το να έχει το κατοικίδιό μας τον δικό του χώρο και να το εκπαιδεύσουμε να το αναγνωρίζει ως τέτοιον, βοηθάει πολύ και στη σχολαστική υγιεινή που είναι απαραίτητη σε χώρους που συμβιώνουν άνθρωποι και ζώα, ιδιαίτερα μάλιστα αν υπάρχουν στην οικογένεια μέλη με εξασθενημένο ανοσοποιητικό. Έτσι μπορούμε να ελέγχουμε ανά πάσα στιγμή την τροφοδοσία του, αλλά και τον καθαρισμό του, κρατώντας για εκείνο και τους άλλους τον χώρο του καθαρό και τακτοποιημένο.

3) Τα κατοικίδια χρειάζονται τον δικό τους προσωπικό χώρο

Η ψυχολογία των ζώων συντροφιάς δεν διαφέρει από αυτή των ανθρώπων. Τα ζώα έχουν ανάγκη να διατηρούν την ανεξαρτησία τους και να χαλαρώνουν όπως και όποτε θέλουν. Η συμβίωση με ένα ζώο δεν γίνεται για να καλύψει μονάχα τις δικές μας ανάγκες, αλλά και τις δικές του. Όσο τρυφερό και αν είναι λοιπόν το σκυλάκι ή το γατάκι σου, δεν παύει να επιθυμεί τον σωστό χώρο για να ξεκουραστεί και να φορτίσει τις μπαταρίες του. Το να περιφέρεται άσκοπα μέσα σε έναν αχανή χώρο, χωρίς κάποιο σταθερό σημείο αναφοράς, μελέτες έχουν δείξει πως είναι πιθανόν μακροπρόθεσμα να του δημιουργήσει ανασφάλεια.

Δώσε λοιπόν και στο δικό σου κατοικίδιο την ευκαιρία να αποκτήσει το δικό του σπίτι και να μπορέσει να νιώσει ασφάλεια και ανεξαρτησία. Το να αγαπάμε τα ζώα σημαίνει πρώτιστα πως πέρα από τις δικές μας επιθυμίες, σεβόμαστε και τις δικές τους ανάγκες. Στη VitaPlast προσφέρουμε αυτή τη δυνατότητα με ποιοτικές κατασκευές που παρέχουν ασφαλή και καλαίσθητη στέγη στον τετράποδο αγαπημένο σου φίλο! Τα σπιτάκια για γάτες και σκύλους της VitaPlast κατασκευάζονται από ανώτερο και ανθεκτικό πλαστικό έτσι ώστε να αντέχουν τις καιρικές συνθήκες αλλά και να προσαρμόζονται εύκολα σε κάθε χώρο! Ανακάλυψε όλη τη συλλογή εδώ.

Share this post

Back to Blog