5 tips για το πώς να φροντίσετε τον κήπο σας το καλοκαίρι!

Back to Blog

5 tips για το πώς να φροντίσετε τον κήπο σας το καλοκαίρι!

Είτε φύγετε για διακοπές είτε παραμείνετε σπίτι, τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες τα φυτά στον κήπο ή στο μπαλκόνι χρειάζονται έξτρα προσοχή και περιποίηση. Ο καυτός ήλιος και το εκρηκτικό κοκτέιλ ζέστης και υγρασίας μπορούν να βλάψουν ανεπανόρθωτα την ανάπτυξή τους. Αν λοιπόν, θέλετε να διατηρήσετε καταπράσινο τον κήπο σας ακόμα και το καλοκαίρι, φροντίστε να κατανοήσετε λίγο καλύτερα τις ιδιαίτερες ανάγκες τους όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει.

Αρχικά, ας είμαστε ρεαλιστές. Όσο όμορφο και λουλουδιασμένο κι αν θέλουμε το μπαλκόνι μας, τα πολύ εύθραυστα φυτά με την πυκνή ανθοφορία είναι πολύ πιο επιρρεπή στη ζέστη, γι’ αυτό και δεν μπορούν να μείνουν για πολύ εκτεθειμένα ˗εκτός κι αν διαθέτουν σκληρό ξυλώδη κορμό, όπως για παράδειγμα οι ανθεκτικές μπουκαμβίλιες, τα λουσίντιουμ, τα αναρριχώμενα φυτά (όπως το γιασεμί) ή οι θάμνοι (όπως οι λεβάντες και οι διμορφοθήκες). Αντίθετα, μεγάλη αντοχή στη ζέστη επιδεικνύουν τα παχύφυτα και όσα διαθέτουν βολβώδη βλαστό (όπως οι κάκτοι και οι γλαδιόλες), μιας και η τυπολογία τους επιτρέπει την αποθήκευση νερού στους φυτικούς ιστούς.

Είναι, λοιπόν, βασικό να γνωρίζουμε από την αρχή ποια φυτά μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του καλοκαιριού και ποια όχι. Ακόμα, όμως, και ανάμεσα σε αυτά που αντιστέκονται, υπάρχουν διαφορές, μιας και κάποια θέλουν περισσότερο ή λιγότερο πότισμα, αλλά και μεγαλύτερη ή μικρότερη έκθεση στον ήλιο. Για να καταλάβουμε πόσο συχνά πρέπει να ποτίζουμε τα φυτά μας, ως γενικό οδηγό μπορούμε να έχουμε το πάχος του κορμού τους. Όσο πιο λεπτός και εύθραυστος είναι, τόσο πιο πολύ χρειάζονται ακόμα και καθημερινό πότισμα, ενώ όσο πιο χοντρός και συμπαγής είναι τόσο περισσότερο μπορεί να συγκρατήσει νερό για μέρες διανέμοντάς το σε ρίζες, βλαστό και φύλλα-άνθη.

Συνοπτικά, κρατήστε στο νου σας τα εξής για να είναι ο κήπος σας υπέροχος και το καλοκαίρι:

1) Οι κάκτοι, τα παχύφυτα και τα ενήλικα δέντρα/θάμνοι χρειάζονται πότισμα μία φορά την εβδομάδα, ενώ τα λουλούδια σε γλάστρες, όπως και το γκαζόν, κάθε μέρα.

2) Το πότισμα αποδεικνύεται πολύ πιο αποδοτικό το πρωί ή αργά το βράδυ. Μην ποτίζετε τις μεσημεριανές ώρες, γιατί το νερό εξατμίζεται πολύ γρήγορα πριν προλάβει να απορροφηθεί από το φυτό, ενώ και το απόγευμα η δροσιά του ποτίσματος μπορεί να προσελκύσει πολλά κουνούπια!

3) Αποφύγετε το κλάδεμα των φυτών ή των δέντρων καθώς αυτή την εποχή οι χυμοί τους είναι στο ζενίθ και βοηθούν το φυτό να μεγαλώσει κι άλλο. Δεν ισχύει, φυσικά, το ίδιο και για τα αγριόχορτα που φύονται δίπλα στις ρίζες τους και παρασιτούν στη δροσιά και τη σκιά του φυτού. Η προσεκτική αποψίλωσή τους πρέπει να γίνεται τακτικά, ώστε να μην επισκιάζει η ανάπτυξή τους αυτή του φυτού.

4) Πριν φύγετε για διακοπές, τακτοποιήστε τη βεράντα σας, ποτίστε καλά τα φυτά και φροντίστε για την τροφοδότηση των φυτών σας με νερό μέσα από την εγκατάσταση ενός συστήματος για αυτόματο πότισμα.

5) Για όσο καιρό λείπετε, περάστε τις γλάστρες στο πιο σκιερό σημείο του μπαλκονιού ή και μέσα στο σπίτι.


Η προσπάθεια να έχετε έναν καταπράσινο κήπο και το καλοκαίρι σίγουρα απαιτεί επιμονή και γνώση, αλλά κρύβει μέσα της ένα άκρως ανταποδοτικό αποτέλεσμα. Οι γλάστρες της VitaPlast ανήκουν στους συμμάχους αυτής της προσπάθειας, μιας και με την ανθεκτική κατασκευή τους από ποιοτικό πλαστικό μπορούν να υποδεχτούν κάθε φυτό όσο απαιτητικό κι αν είναι. Αγαπήστε, λοιπόν, τα φυτά σας και βρείτε για αυτά τις ιδανικότερες προϋποθέσεις που θα τα κάνουν να στολίζουν το σπίτι σας όσες εποχές κι αν περάσουν.

Ανακαλύψτε την συλλογή μας εδώ!

Share this post

Back to Blog