Ανακαλύψτε 5 λουλούδια που αντέχουν χειμώνα και καλοκαίρι! 

Back to Blog

Ανακαλύψτε 5 λουλούδια που αντέχουν χειμώνα και καλοκαίρι! 

Ο ερχομός του φθινοπώρου συνεπάγεται και τη σταδιακή είσοδο της φύσης σε ένα σιωπηλό διάστημα απαραίτητης ανασυγκρότησης και προετοιμασίας για την άνοιξη.

Και εκεί που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε ολάνθιστα και μοσχοβολιστά τα παρτέρια και τους κήπους μας είμαστε αναγκασμένοι να επιτρέψουμε στη φύση να ολοκληρώσει αυτόν τον σοφό κύκλο.

Εξίσου σημαντική όμως με αυτή τη φυσική ανάγκη, είναι και η επιθυμία μας να διατηρήσουμε τα όμορφα χρώματα των λουλουδιών στο μπαλκόνι μας καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, γιατί, όπως και να το κάνουμε, τα φυτά κρύβουν μέσα τους ατόφιο το μυστικό της ζωής. Με αυτόν τον τρόπο μας εμψυχώνουν και μας κάνουν πιο αισιόδοξους, ιδιαίτερα τους μελαγχολικούς μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα που το χρειαζόμαστε περισσότερο. 

Yπάρχει λοιπόν τρόπος να διατηρήσουμε ζωντανό τον κήπο μας όλο το χρόνο; Οι γνώμες των ειδικών αλλά και μία μία πολύ γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο συμφωνούν! Υπάρχει! 

Γνωρίστε λοιπόν παρακάτω ποια φυτά αποδεικνύονται εξαιρετικά ανθεκτικά στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες του χειμώνα, αλλά και στη ζέστη του καλοκαιριού προκειμένου να έχετε ανθοσυνθέσεις που αντέχουν σε όλες τις κλιματικές συνθήκες χωρίς να χρειάζεται από τη μεριά σας πολύ μεγάλη φροντίδα ή δυσανάλογα έξοδα συντήρησής τους. 

 1) Λεβάντα
Η εξαιρετικά δημοφιλής λεβάντα φύεται ακόμα και σε βραχώδη ή φτωχά σε θρεπτικά συστατικά εδάφη, ενώ οι ανάγκες της σε πότισμα δεν είναι πολύ μεγάλες. Η ανθοφορία της ανάλογα με την ποικιλία μπορεί να συμβεί από άνοιξη μέχρι και χειμώνα, ενώ μπορεί πολύ εύκολα με το κατάλληλο κλάδεμα να προσλάβει διαφορετικά σχήματα και μορφές που δίνουν άλλη χάρη στον κήπο. Φυτεύοντάς τη σε συστάδες μπορούμε να δημιουργήσουμε όμορφες περιφράξεις ενώ  κάποιες ποικιλίες δίνουν λύση και στις περιπτώσεις εδαφοκάλυψης. Όσο για το άρωμά της, υπόσχεται πως ο κήπος σας θα είναι πάντα μυρωδάτος και πανέμορφος. 

2) Γιασεμί
Μπορεί να έχει συνδέσει το όνομά του με το θερινό σινεμά και το καλοκαίρι, όμως το γιασεμί αποτελεί ένα αναρριχητικό φυτό που μπορεί να επιβιώσει ακόμα και σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες. Η βασική ανθοφορία του γίνεται την άνοιξη, ωστόσο διατηρεί το φύλλωμά του μέχρι και πολύ πιο μετά το καλοκαίρι. Χαρακτηρίζεται από το φίνο και διακριτικό του άρωμα, ενώ μπορεί πολύ εύκολα να φυτευτεί σε εδάφη που διαθέτουν από πλούσια έως μέτρια ηλιοκάλυψη. 

3) Ορτανσία
Η ορτανσία αποτελεί ένα ακόμα θαμνόμορφο φυτό που αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες αλλά και στις χαμηλότερες διακυμάνσεις τους. Με παχιά και πλούσια φύλλα, αλλά και χαρακτηριστικά ημισφαιρικά ανθή σε διάφορα μεγέθη, μπορεί να γεμίσει τον κήπο ή το μπαλκόνι σας χωρίς να χρειαστεί κάποιο άλλο φυτό. Με σχετική περιποίηση, συχνό πότισμα το καλοκαίρι και μεταφύτευση σε αλκαλικό ή όξινο χώμα, πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα.  

4) Κακτάκια
Λόγω της φύσης τους οι κάκτοι μπορούν και επιβιώνουν σε εξαιρετικά ξηρά και ζεστά κλίματα, ενώ δεν πτοούνται ούτε από την υγρασία ή τη σκόνη. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που συναντάμε τα συγκεκριμένα παχύφυτα σε παραθαλάσσια αλλά και ορεινά γεωγραφικά ύψη, ακόμα και μέσα στις πόλεις. Διαθέτουν εξαιρετική προσαρμοστικότητα ενώ λόγω της ιδιαίτερης σύστασής τους αυτορυθμίζουν τις έτσι κι αλλιώς φτωχές ανάγκες τους σε πότισμα. Όμορφα και με ζωηρή ανθοφορία καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, μπορείτε να τα βάλετε ακόμα και μέσα στο σπίτι καθώς καταλαμβάνουν ανάλογα με τον τύπο τους ελάχιστο χώρο.  

5) Διμορφοθήκες 

Οι διάσημες… αδελφές της μαργαρίτας έλκουν τη δημοτικότητά τους από την εξαιρετική αντοχή και ομορφιά τους. Μπορεί να ανθίζουν ως επί το πλείστον την άνοιξη δίνοντας απίστευτα άνθη, το χειμώνα όμως επιβιώνουν εξαιρετικά και μπορούν να διασώσουν την τιμή και την υπόληψή του κήπου σας και κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων μηνών, αρκεί να βρίσκονται σε μέρος που δεν φυσάει πλύ. Προτιμήστε να τις φυτέψετε σε συστοιχίες έτσι ώστε να καλύψουν το έδαφος με τα υπέροχα χρώματά τους. Σε περίπτωση που δεν θέλετε να μεγαλώσουν σε ύψος μπορείτε πολύ εύκολα με ένα απλό κλαδευτήρι να τους δώσετε το σχήμα που επιθυμείτε.

Χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις και σωστές επιλογές, μπορούμε να βρούμε φυτά που θα μας βοηθήσουν να περιποιηθούμε τον κήπο μας απλά και έξυπνα. Και εκείνος με τη σειρά του θα μας ανταμείψει με υπέροχα χρώματα και αρώματά του καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Για αυτό το σκοπό, στη VitaPlast μπορείτε να προμηθευτείτε τις εξαιρετικών αντοχών γλάστρες σε ποικιλία διαστάσεων και φτιαγμένες από ειδικό ποιοτικό πλαστικό. Με μια επίσκεψη στον ιστότοπό μας θα βρείτε εύκολα και εγγυημένα τις γλάστρες που θα φέρουν στον κήπο, το μπαλκόνι και την… ψυχολογία σας την ατελείωτη… άνοιξη!


Δείτε όλη την συλλογή μας εδώ! 

 

Share this post

Back to Blog