Τα λουλούδια του χειμώνα

Back to Blog

Τα λουλούδια του χειμώνα

Υπάρχουν λουλούδια του χειμώνα; Πολλοί πιστεύουν ότι τα όμορφα λουλούδια ανθίζουν μόνο την άνοιξη και το καλοκαίρι και ότι ο χειμώνας είναι η πιο αδιάφορη εποχή για τη φύση

Eμείς, σας λέμε ότι η κάθε εποχή έχει τα δικά της μοναδικά φυτά και άνθη τα οποία είναι μεγάλη χαρά να απολαμβάνουμε ανθισμένα στον κήπο μας ολόχρονα 

Τα λουλούδια του χειμώνα πέρα από ξεχωριστή ομορφιά που διαθέτουν είναι τρομερά εύκολα φυτά όσο αφορά τη φροντίδα τους αφού χρειάζονται λιγότερο πότισμα σε σχέση με τα φυτά που ανθίζουν τις υπόλοιπες εποχές 

Τα λουλούδια που αντέχουν στο κρύο και ανθίζουν μέσα στο χειμώνα είναι:  

1. Πανσές  

 Είναι λουλούδι που πολλοί το χαρακτηρίζουν ως “survivor” ή “πασπαρτού ” λόγω του ότι μπορεί να επιβιώσει όλο το χρόνο. Όμως αξίζει να σημειωθεί ότι η πιο γόνιμη περίοδος για το πανσέ είναι ο χειμώνας αφού βγάζει ρίζες, αναπτύσσεται και μεγαλώνει ως οργανισμός εκείνη την συγκεκριμένη χρονική εποχή . Είναι ανθεκτικός στις καιρικές συνθήκες του χειμώνα και σε ασθένειες και χαρίζει πλούσια ανθοφορία γεμίζοντας μας χρώμα 365 μέρες ετησίως.  


 

Γενικότερα οι πανσέδες φυτρώνουν σε πολύ μεγάλη ποικιλία χρωμάτων δημιουργώντας ένα χρωματιστό θέαμα σαν ουράνιο τόξο. Συγκεκριμένα, υπάρχουν οι μονόχρωμοι πανσέδες, οι οποίοι είναι κίτρινοι, πορτοκαλί, μπορντό, μοβ, λευκοί, μπλε και οι πανσέδες που έχουν πολύχρωμους συνδυασμούς. Οπότε, μπορείς να διαλέξεις εκείνο που σου αρέσει ή ακόμη αυτόν που ταιριάζει με τις γλάστρες σου. Ο πανσές χρησιμοποιείται ως καλλωπιστικό και διακοσμητικό φυτό εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και μπορεί να φυτευτεί σε μικρές γλάστρες και ζαρντινιέρες.  

 

2. Κίτρινο Γιασεμί  

 

Το κίτρινο γιασεμί είναι αναμφίβολα λουλούδι του χειμώνα εφόσον είναι ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες και μπορεί να αντέξει σε παγετούς έως και -20 ºC. Αναπτύσσεται σε ύψος έως 6 μέτρα και έχει σκούρα πράσινα φύλλαΤα  κίτρινα άνθη του έχουν μέγεθος 1-2 εκατοστά και φυτρώνουν επίσης το χειμώνα. Χρειάζεται άμεσο ηλιακό φως, αν και μεγαλώνει και σε ημισκιερή θέση. Δεν αναρριχάται τόσο όπως τα περισσότερα είδη γιασεμιού επειδή έχει πιο κρεμοκλαδή ανάπτυξη, με ευλύγιστα κλαδιά που πέφτουν έως το έδαφος. 

Επίσης είναι άοσμο οπότε ιδανικό μόνο για να διακοσμήσει εξωτερικά τον κήπο του σπιτιού. Προσαρμόζεται σε όλα τα εδάφη και θέσεις, ακόμα και κοντά στην θάλασσα. Κατά την περίοδο του χειμώνα όπου οι επιλογές σε καλλωπιστικά φυτά είναι αρκετά περιορισμένες το γιασεμί αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για φράχτες, τοίχους και χαμηλά κιγκλιδώματα παρόλα αυτά, φυτεύεται και μεγαλώνει εύκολα σε γλάστρα. 

Τέλος, τo κίτρινο γιασεμί δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό και χρειάζεται πότισμα μια φορά την εβδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξη και του φθινοπώρου. Το καλοκαίρι χρειάζεται τακτικότερα ποτίσματα, 2 φορές την εβδομάδα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υψηλές θερμοκρασίες. 

 

3. Χρυσάνθεμο  

 Το χρυσάνθεμο είναι το λουλούδι που ταιριάζει σε κάθε σπίτι αποτελώντας μια διαχρονική και δημοφιλή επιλογή. Ανθίζει το φθινόπωρο και το χειμώνα διαθέτοντας μεγάλης διάρκειας πλούσια ανθοφορία με πανέμορφα άνθη που μοιάζουν με μαργαρίτες.   

 

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες χρυσάνθεμου με διάφορα χρώματα λουλουδιών σε αποχρώσεις του άσπρου, κίτρινου, κόκκινου, πορτοκαλί, ροζ και μωβ καθώς υπάρχουν και ποικιλίες χρυσάνθεμου οπου τα λουλούδια του παρουσιάζουν εντυπωσιακές διχρωμίες και τριχρωμίες.  

Οι μικρές και μέτριες μεγέθους ποικιλίες χρυσάνθεμων διαθέτουν μεγάλα άνθη (με διάμετρο μέχρι 10 cm) τα οποία είναι ιδανικά για φύτευση σε γλάστρες, ζαρντινιέρες και μικρά δοχεία. Αντίθετα, οι πιο ψηλές ποικιλίες με μικρά και πολλά άνθη, είναι ιδανικές για τον κήπο καθώς τα άνθη τους σχηματίζουν μια εντυπωσιακή λουλουδένια ¨μπάλα¨. 

 

4. Κυκλάμινο  

Το κυκλάμινο είναι αναμφισβήτητα ένα λουλούδι που δίνει χρώμα στο χειμωνιάτικο τοπίο. Διαθέτει μωβ, ροζ, λευκά, κόκκινα η δίχρωμα άνθη σε συνδυασμό με γυαλιστερά σκουροπράσινα φύλλα με υπόλευκα νεύρα σε σχήμα καρδιάς.

Υπάρχούν δύο ειδών κυκλάμινα. Τα άγρια κυκλάμινα που ευδοκιμούν σε όλες τις περιοχές στη χώρα μας και τα γνωστά κυκλάμινα που πωλούνται στα ανθοπωλεία και στα φυτώρια ώς γλαστρικό φυτό.  

Γενικότερα το κυκλάμινο αντέχει στο κρύο και τον παγετό στους -18 ºC και είναι προτιμότερο να φυτεύετε σε σκιερό η ημισκερό μερός. Αποτελεί ένα υπέροχο φυτό εσωτερικού χώρου αρκεί να βρίσκεται σε ένα φωτεινό και  δροσερό σημείο, απαραιτήτα μακριά από τις ακτίνες του ήλιου και σώματα θέρμανσης. 

Να θυμάσαι ότι τα λουλούδια του χειμώνα έχουν πιο εύκολη φροντίδα, χρειάζονται λιγότερο πότισμα σε σχέση με τις υπόλοιπες εποχές, και ειδικά αν βρίσκονται σε βροχερά κλίματα. Δεν χρειάζονται λιπάσματα επειδή μπαίνουν σε κατάσταση ληθάργου ή γιατί αδυνατούν να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά μέσω του ριζικού τους συστήματος. Ακόμα και το χειμώνα μπορείς να έχεις εξίσου υπέροχά λουλούδια όπως άλλες εποχές. 

Λοιπόν, εμπλούτισε το σπίτι σου με γλάστρες που αντέχουν σε όλες τις καιρικές συνθήκες και χρησιμοποίησε  λουλούδια του χειμώνα για να δώσεις ενέργεια και ζωντάνια στο χώρο σου. 

Δες όλες τις γλάστρες εδώ! 

 

Share this post

Back to Blog