Πώς να προστατεύσετε τα φυτά σας από το κρύο του χειμώνα

Back to Blog

Πώς να προστατεύσετε τα φυτά σας από το κρύο του χειμώνα

Τώρα που το κρύο γίνεται πιο τσουχτερό, δεν είναι μόνο οι άνθρωποι και τα ζώα που αναζητούν ένας ασφαλές και απάνεμο καταφύγιο.

Τα φυτά που διατηρούμε στους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού, είτε σε γλάστρες είτε στον κήπο, έχουν την ίδια ανάγκη, προκειμένου να μην καταστραφούν τα δομικά συστατικά τους και να μπορέσουν να διατηρήσουν τους χυμούς τους και να μην ξεραθούν. Για να τα ξαναδούμε, λοιπόν, να αναγεννώνται όμορφα και ακμαία την άνοιξη, οφείλουμε να γνωρίζουμε τον τρόπο να τα προστατεύσουμε από το κρύο, τον αέρα, τη βροχή και την παγωνιά του χειμώνα.  

Με στοιχειώδεις γεωπονικές γνώσεις και μερικές… στρατηγικές κινήσεις θα το καταφέρετε επιτυχημένα, χωρίς κόπο ή επιπλέον έξοδα! 

  • Μεταφέρετέ τα κοντά σε τοίχους 

Τα λουλούδια και τα φυτά που έχετε σε ζαρντινιέρες ή γλάστρες πρέπει να μετακινηθούν κοντά σε πιο απάνεμα σημεία. Ιδανικά, κολλήστε τα κοντά στους τοίχους του σπιτιού, ώστε να μη βάλλονται από παντού από το κρύο. Έξτρα προστασία προσφέρει η τέντα σας, που κατεβασμένη δημιουργεί ένα προφυλαγμένο περιβάλλον από τη βροχή και τον αέρα.  

  • Τοποθετήστε τους σωστούς “σωματοφύλακες” 

Για το φυτά που δεν μπορείτε εύκολα να μετακινήσετε ή βρίσκονται στον κήπο, στοιχίστε γύρω τους γλάστρες με ψηλότερα φυτά, δημιουργώντας έτσι τέλειους ανεμοφράκτες. Προτιμήστε φυτά ανθεκτικά στο χειμώνα και με πυκνό φύλλωμα.

 

 

  • Περιποιηθείτε το χώμα 

Το κρύο δεν βλάπτει μονάχα το υπέργειο τμήμα του φυτού, αλλά παγώνει και τις ρίζες με αποτελεσμα να μην υπάρχουν η επιθυμητή υγρασία και τα φυτά να ξεραίνονται. Για να το αποφύγετε αυτό, πασπαλίστε πάνω στο χώμα κάθε γλάστρας ξερά φύλλα ή ακόμα και άχυρο ή πευκοβελόνες. Έτσι θα φυλακίσετε τη σωστή θερμοκρασία στο εσωτερικό του φυτού.  

  • Προφυλάξτε τα μέσα στο σπίτι 

Τις ημέρες της αβάσταχτης παγωνιάς, περάστε μέσα στο σπίτι όσες γλάστρες μπορείτε να μετακινήσετε πιο εύκολα. Προτιμήστε να τα βάλετε δίπλα στα παράθυρα ή την πόρτα, αν είναι φυτά που δεν μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν στις ζεστές θερμοκρασίες. Και φυσικά, όταν ο καιρός ξαναφτιάξει, επαναφέρετέ τα στο εξωτερικό του σπιτιού.

  • Ποτίστε με μέτρο 

Το γεγονός πως ο χειμώνας συνοδεύεται από βροχές, δεν σημαίνει πως δεν χρειάζονται πότισμα. Δεν χρειάζεται βέβαια να ποτίζετε καθημερινά, όπως το καλοκαίρι, αλλά εκμεταλλευτείτε τις πιο ζεστές μέρες ή ώρες της μέρας για να τους προσφέρετε την πολύτιμη ενυδάτωση που τους έχει στερήσει ο κρύος αέρας.  

Extra tips 

  • Για να διατηρήσετε τα πολύτιμα στοιχεία του χώματος, εμπλουτίστε το με αζωτούχο λίπασμα. 
  • Μην κλαδεύετε όταν κάνει πολύ κρύο. 
  • Μη μεταφυτεύετε νέα ή παλιά φυτά, ειδικά όταν έξω κάνει ή προβλέπεται παρατεταμένη παγωνιά. 

Από το πόση φροντίδα θα δείξουμε αυτό το κρίσιμο διάστημα θα εξαρτηθεί το πόσο θα βοηθήσουμε τη φύση να μαζέψει δυνάμεις για να πραγματοποιήσει το πιο δυναμικό ανοιξιάτικο ξύπνημά της. Και μην ξεχνάτε πως στη Vitaplast σάς προσφέρουμε όλων των ειδών τις γλάστρες, σε διαφορετικά μεγέθη, σχήματα και προδιαγραφές, κατασκευασμένες εξολοκλήρου από ανώτερο πλαστικό για να αντέχουν τις αντίξοες συνθήκες του χειμώνα, κρατώντας καλά προστατευμένα τα πολύτιμα φυτά σας! 

 

Δείτε όλη τη συλλογή μας εδώ!

 

Share this post

Back to Blog